Symposium: Vet?

Online opleiding

14 oktober 2022

9:00 tot 13u

Doelgroep: Diëtisten, artsen en andere gezondheidswerkers                                                            

De speklaag, de bierbuik en de malse poep zijn begrippen die we enkel nog in stripverhalen terugvinden. Gelukkig hebben we ze inmiddels een medische term kunnen geven en zijn hun functies grotendeels gekend. Welke soorten lichaamsvet en wat hun relatie is met onze gezondheid wordt uitgebreid besproken. Omdat het aantal mensen met leververvetting de pan uitswingt wordt hier een aparte lezing aan gewijd. En hoe ver staan we met de kennis over de lipoproteïnen HDL en LDL als risicofactoren in hart- en vaatziekten?

Programma

9:00u  SOORTEN LICHAAMSVET: 50 TINTEN BEIGE
Spreker: Dr. Mariëtte Boon, endocrinoloog, UMC Leiden
We kennen allemaal ons wit vet, dat energie opslaat in de vorm van triglyceriden. Wit vet is echter geen passief hoopje blubber, het kan ook honderden
hormonen maken die praktisch elk ander orgaan in ons lichaam beïnvloeden. Daarmee kan het wit vet bijvoorbeeld het verzadigingsgevoel beïnvloeden. Daarnaast weten we inmiddels dat volwassenen ook bruin vet hebben, een type vet dat juist vetzuren en glucose verbrandt tot warmte. Bruin vet wordt beschouwd als een veelbelovend aangrijpingspunt om de hoeveelheid vetopslag te verminderen door het versnellen van de stofwisseling. Tijdens deze lezing worden alle ins en outs besproken van wit en bruin vet en hoe je je bruin vet zelf kunt activeren. Enkele kernwoorden: kou, hete pepers en koffie!

 10:00u  OBESITAS: GEVOLGEN EN GRIP OP BEHANDELING
Spreker: Dr. Mariëtte Boon, endocrinoloog, UMC Leiden
Obesitas ontstaat als de hoeveelheid wit vet, en dan met name het viscerale vet, teveel toeneemt. Obesitas hangt samen met ruim tweehonderd aandoeningen, waaronder type 2 diabetes en hart- en vaatziekten, maar ook dertien vormen van kanker. Dit komt onder andere doordat het vet bij obesitas laaggradig ontstoken raakt. Moeten we dan allemaal het lichaam van een ‘fitgirl’ nastreven met zo min mogelijk vet? Neen, ook te weinig vet kan tot serieuze ziektes leiden, omdat er dan te weinig van sommige belangrijke vethormonen worden aangemaakt. Tenslotte wordt in deze lezing ingegaan op de vraag hoe we obesitas op een duurzame manier kunnen behandelen: Leefstijl? Medicatie? Of toch bariatrische chirurgie?  

10:55u pauze 

11:10u  NAFLD
Spreker: Prof. dr. Anja Geerts, gastro-enteroloog, UZ Gent  
Leververvetting is momenteel de meest voorkomende chronische leverziekte met een prevalentie van ongeveer 25% binnen de Belgische bevolking. Ook bij kinderen en adolescenten neemt het aantal sterk toe. De lever is immers niet gemaakt om vetten op te slaan. De voornaamste oorzaken en gevolgen hiervan worden verduidelijkt in deze lezing en uiteraard ook wat we eraan kunnen doen. 

12:00u HDL en LDL?
Spreker: Dr. Sofie Brouwers, cardioloog, Hartcentrum OLV Aalst
Cardiovasculaire ziekten zijn wereldwijd nog steeds bij de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden. Eén van de goed behandelbare cardiovasculaire risicofactoren is dyslipidemie. Hoe werkt ons lipidenmetabolisme? Hoe interpreteren we het lipidenbilan? Wat is er van belang in de opvolging en behandeling van patiënten?

13:00u Einde 

Kosten:
 € 75,-
 (inclusief BTW, digitale syllabus, opleidingsattest)
Na 13 oktober: € 85

Inschrijven
Is noodzakelijk en kan via het inschrijvingsformulier onderaan deze pagina
Na inschrijving ontvangt u een factuur.

Algemene voorwaarden
– Uw inschrijving is bindend. Inschrijving verplicht dus tot betalen.
–  Er is geen terugbetaling mogelijk.
–  Uw inschrijving is persoonlijk.
–  Dit webinar wordt opgenomen. Deze opname kan enkel worden bekeken door de deelnemers gedurende een bepaalde tijd.

Uitgesteld kijken
Dit webinar kan tot en met 13 november herbekeken worden. De link hiervoor krijgt u toegestuurd via mail van zodra de opnames klaar zijn. Dit duurt meestal 1 tot 2 dagen.

Studiepunten
Voor deze navorming krijgt u 3 studiepunten.

Attest
De deelname-attesten worden verstuurd ofwel na een live-deelname ofwel na 13 november.

Online
Deze opleiding wordt online georganiseerd. Voor aanvang krijgt u de inloggegevens via mail op het door u aangegeven e-mailadres op het inschrijvingsformulier. Vragen stellen kan via de chat.

Uw organisator
Chris Kerfs
www.kintu.be
chris.kerfs@kintu.be

Hier kunt u inschrijven: