Plantaardige voeding & leefstijl

Online cursus
12 weken

7 sept – 30 nov 2024 
22 februari – 17 mei 2025

Doelgroep: Diëtisten, artsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten en andere gezondheidswerkers met interesse voor plantaardige voeding

Deze cursus wordt 2 keer per jaar georganiseerd.
De opleiding kan op eigen tempo binnen de 12 weken gevolgd worden. De linken voor de opnames worden per module verstuurd op de aangegeven data.
Er zal na alle modules een gezamenlijke Q&A-sessie georganiseerd worden.
De sprekers kunnen via e-mail gecontacteerd worden gedurende de periode van hun module.
Op het einde van elke module volgt een toets. Indien geslaagd voor elke toets wordt een certificaat uitgereikt.

De wereldwijde transitie naar een meer plantaardige voedingspatroon wordt nodig geacht om de gezondheid van zowel mens als planeet te optimaliseren. Om een gezond en volwaardig voedingspatroon te kunnen samenstellen dat enkel bestaat uit plantaardige voeding is enige kennis nodig. In deze uitgebreide cursus kunnen niet enkel diëtisten hun expertise verruimen maar ook professionelen als artsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, enz. kunnen hun patiënten beter begeleiden met deze kennis die enkel gebaseerd is op wetenschappelijke studies. Deze volledige cursus omvat de specifieke noden voor de voeding van foetus tot de hoogbejaarde, de link tussen plantaardige voeding en veel voorkomende ziekten en aandoeningen, een diepgaande theorie waarom meer plantaardige voeding noodzakelijk is alsook theoretische en praktische kennis om volwaardig plantaardig te kunnen eten. Omdat een goede gezondheid uiteraard niet enkel afhangt van voeding worden ook andere factoren voor een gewenste leefstijl in kaart gebracht. Zo wordt ruim aandacht gegeven aan beweging, slaap en stress.
De cursus bestaat uit vooraf ingesproken lezingen door de Vlaamse Plantaardige Diëtisten. Na elke module wordt een toets afgelegd. Na het slagen van elke toets wordt een certificaat uitgereikt.

INSCHRIJVEN

Is noodzakelijk en kan via het inschrijvingsformulier onderaan deze pagina.
Na inschrijving ontvang je een factuur.

KOSTEN

€ 330 exclusief btw
Btw: € 69.3
Totaal: € 399,3
Inclusief hand-outs, certificaat
Studenten: €199
incl. btw. Enkel tot 26 jaar en zonder BTW-nr. Studenten dienen een duidelijke foto van hun studentenkaart door te sturen bij inschrijving.

KMO-PORTEFEUILLE

Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-Portefeuile. Hierdoor krijg je €99 vergoed door de Vlaamse overheid.
Het erkenningsnummer van Kintu is DV.0222467
Het BTW-bedrag wordt nooit gesubsidieerd en dient dus meteen op rekening van Kintu te worden gestort. Daarna dien je de aanvraag in via de KMO-P-website en betaal je daar ook de factuur.

STUDIEPUNTEN

Voor deze navorming krijg je 15 studiepunten.   

ATTEST VAN DEELNAME/ CERTIFICAAT

Een attest van deelname krijg je na het vervolledigen van de cursus op 30 november/17 mei.
Het certificaat wordt uitgereikt na het slagen van alle toetsen. Dit wordt zowel in een printbare pdf bezorgd als in een png-bestand om op de eigen website te kunnen zetten.

ONLINE

Deze opleiding wordt online georganiseerd. De linken krijg je toegestuurd op de data vermeld in het volledige programma en dit op  het door u opgegeven e-mailadres.

UW ORGANISATOR

   Chris Kerfs 
   Kintu
   BE0703.678.976
   www.kintu.be 
   chris.kerfs@kintu.be 

ALGEMENE VOORWAARDEN

– Inschrijven verplicht tot betalen. Er kan om geen enkele reden restitutie worden toegekend.
–   Deze opleiding is persoonlijk en kan slechts gevolgd worden door de ingeschreven deelnemer.
– De vorming bestaat uit 1 pakket. Modules kunnen dus niet apart worden gevolgd.

 

                                                                   Korte inhoud

                                

    Module 1:  Plantaardige voeding in het algemeen (2 weken)
  1.1 Inleiding, drijfveren en impact (30 min)
  1.2 Bouwstenen van ons voedsel (38 min)
  1.3 Plantaardige eiwitbronnen van het heden en de toekomst (46 min)

    Module 2: Plantaardige voeding en gezondheid  (6 weken)
  2.1  Epidemiologie, laaggradige ontsteking: basis van welvaartsziekten (55 min)
  2.2  Een gezond darmmicrobioom: sleutelfunctie voor gezondheid (50 min)
  2.3  Obesitas, diabetes, NAFLD (110 min)
  2.4  Hart- en vaatziekten (73 min)
  2.5  Nierziekten (80 min)
  2.6  Kanker, voeding en leefstijl (75 min)
  2.7  Leefstijl en Hersengezondheid (77 min)
  2.8  Auto-immuunziekten (68 min)

   Module 3: Plantaardige voeding bij diverse doelgroepen (2 weken)
  3.1  Zwangere vrouwen en Kinderen (65 min)
  3.2  Ouderen (32 min)
  3.3  Sporters (75 min)

   Module 4: Plantaardige voeding in de praktijk (2 weken)
  4.1  In de praktijk (20 min)
  4.2  Vlees- en zuivelalternatieven (35 min)
  4.3  Voedingssupplementen (30 min)
  4.3  Links naar websites/boeken/opleidingen/podcasts

BIO'S VAN DE SPREKERS

Tine De Greef is een erkend diëtist met een grote interesse in plantaardige voeding en kinderen. Haar academische achtergrond omvat een master in Lichamelijke Opvoeding en bewegingswetenschappen, afstudeervariant fitheid en gezondheid (Vrije Universiteit Brussel) en een bachelor in Voeding- en Dieetkunde (Erasmus Hogeschool Brussel). Ze heeft haar kennis verder verdiept door een bijscholing in “Plant-Based Nutrition” (eCornell University) en een postgraduaat “Voeding van het jonge kind en de adolescent” (Thomas More – UCLL).  Na haar studies heeft ze jarenlang de job van personal trainer en diëtist gecombineerd. Als plantaardig diëtist probeert ze haar bijdrage te leveren om mensen te motiveren, informeren en inspireren richting een duurzamere levensstijl en zo ook, een (meer) plantaardig voedingspatroon voor het hele gezin. Ze is aangesloten bij de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD) en bij de Vlaamse Plantaardige Diëtisten.

Kristina Denissen (°07/09/1982) heeft haar diploma Master in de Psychologie aan de KULeuven behaald en nadien ook de Academische Lerarenopleiding. Ze heeft werkervaring opgedaan als studentenpsycholoog aan de KULeuven en aan de VUB waar ze co-auteur was van het boek ‘De Studeerwijzer’. Verder heeft ze als docent gewerkt in het volwassenonderwijs, het secundair onderwijs en trainingen gegeven via Obelisk. In 2019 heeft Kristina de opleiding Voedingsdeskundige afgerond waarna ze als zelfstandige consultaties is gaan geven. In 2023 heeft ze haar diploma Bachelor in de Voedings- en Dieetleer behaald aan de Erasmushogeschool waarna ze als onderzoeksmedewerker heeft gewerkt bij Cebam. In bijberoep geeft Kristina consultaties in meerdere groepspraktijken alsook lezingen en kookworkshops voor Colruyt Group Academy. Kristina is  aangesloten bij de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD) en bij de Vlaamse Plantaardige Diëtisten.

Evelien Mertens (°11/12/1987) heeft na het diploma bachelor in het secundair onderwijs (lichamelijke opvoeding en Nederlands) (HUB) en het diploma master in de bewegings- en sportwetenschappen (afstudeervariant fitheid en gezondheid) (Vrije Universiteit Brussel) een doctoraat in de bewegings- en sportwetenschappen (Vrije Universiteit Brussel) en de biomedische wetenschappen (KU Leuven) behaald. Nadien heeft ze in werktraject nog de opleiding Bachelor in de Voedings- en Dieetkunde (Erasmushogeschool Brussel) afgewerkt. Momenteel is ze werkzaam als onderzoeker Voedings- en Dieetkunde aan Erasmushogeschool Brussel, als vrijwillig wetenschappelijk medewerker aan de Vrije Universiteit Brussel en als zelfstandig diëtist in bijberoep. Ze is eveneens aangesloten bij de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD) en bij de Vlaamse Plantaardige Diëtisten. Ze is eerste auteur van vijf publicaties en co-auteur van 13 publicaties in peer-reviewed internationale tijdschriften.

Annelies Moons is afgestudeerd als arts aan de Universiteit van Antwerpen in 1989. Vanuit haar passie voor het diepzeeduiken kwam ze in de wereld van het dierenrechtenactivisme terecht wat haar ertoe aanzette om veganist te worden. Dit was de aanzet om zich te gaan verdiepen in voedingsleer en online cursussen te volgen: Plant-Based Nutrition Certificate van de universiteiten Cornell (New York) en Winchester (UK), Precision Nutrition Certificate in Nutrition and Coaching,  European Certificate in Lifestyle Medicine. Ze volgt de nieuwste wetenschappelijke inzichten over het verband tussen leefstijlfactoren en de epidemie aan welvaartsziekten op de voet door middel van literatuurstudie, het bijwonen van congressen en het luisteren naar podcasts van leefstijlartsen die wetenschappers en onderzoekers aan het woord laten. Met voordrachten, een eigen educatieve website en online cursus tracht ze de wetenschap over te brengen aan het grote publiek om alzo mensen de tools aan te reiken om zelf verantwoordelijkheid op te nemen voor hun gezondheid.

Hier kan je inschrijven

Doe het meteen goed want facturen kunnen achteraf niet meer veranderd worden.

Vergeet uw huisnr. niet!