Osteoporose

Online opleiding

22 maart 2024

9 – 11 uur

Via de SummerSchool 2024
van 6 juli tot en met 6 september

Doelgroep: Diëtisten, kinesitherapeuten, artsen en andere gezondheidswerkers
Spreker: Prof. dr. Evelien Gielen, geriater, UZ Leuven

Accreditatie is goedgekeurd door PQK (Belgische kinesitherapeuten): 4 NVE, algemeen kinesitherapeutisch

Botontkalking of osteoporose is een stoornis van het skelet die gekenmerkt wordt door een lage botmassa en een verstoring van de micro-architectuur van het botweefsel. Hierdoor worden de beenderen van het lichaam brozer en neemt de kans op breuken toe. Osteoporose blijft meestal onopgemerkt totdat de beenderen zó broos geworden zijn dat ze na een minimaal trauma of soms zelfs spontaan kunnen breken. De meeste osteoporotische breuken komen voor in de polsen, wervels en heupen, waar ze ernstige gevolgen kunnen hebben. Zo gaan wervelfracturen gepaard met pijn, kleiner worden en moeilijkheden om te stappen. Bovendien ondervinden vier op de vijf patiënten één jaar na een heupfractuur nog steeds problemen bij het uitvoeren van dagdagelijkse activiteiten. Osteoporose komt vooral voor bij gemenopauzeerde vrouwen, van wie de helft zal breken ten gevolge van osteoporose, maar ook één op de vijf mannen ouder dan 50 jaar zal ooit een osteoporotische breuk oplopen. Een gezonde levensstijl is essentieel om osteoporose te voorkomen. Daarom is het belangrijk om voldoende te bewegen en voldoende calcium en vitamine D in te nemen. Daarnaast bestaan er geneesmiddelen om osteoporose te behandelen en het risico op breuken te verkleinen. In de lezing van 22 maart 2024 wordt dieper ingegaan op de oorzaken en de gevolgen van osteoporose. Daarnaast wordt ook besproken hoe osteoporose voorkomen en behandeld kan worden.

Prof. dr. Evelien Gielen is professor op de dienst Geriatrie en het Centrum voor Metabole Botziekten van UZ Leuven. Zij is ook deeltijds hoofddocent en leidt de onderzoekslijn ‘Leeftijdsgerelateerde osteoporose en sarcopenie’ binnen de afdeling Gerontologie en Geriatrie van het Departement Maatschappelijke Gezondheidszorg en Eerstelijnszorg aan de KU Leuven. Haar belangrijkste onderzoeksactiviteiten richten zich op strategieën om gezond ouder worden te bevorderen met gepersonaliseerde en geoptimaliseerde niet-farmacologische interventies voor sarcopenie, én op de rol van de darmmicrobiota in de ontwikkeling en behandeling van sarcopenie. Evelien Gielen is voorzitter van de Belgian Bone Club (BBC) en bestuurslid van de Belgian Aging Muscle Society (BAMS).

Kosten via SummerSchool
  €59
 (inclusief BTW, digitale hand-outs, attest van deelname) 

Inschrijven en werkwijze SummerSchool
Is noodzakelijk en kan via het inschrijvingsformulier onderaan deze pagina. 
Op 5 juli krijgt u de link voor de opname + de syllabus. U kunt de opname dan bekijken tot 7 september. 

Algemene voorwaarden
– Uw inschrijving is bindend. Inschrijving verplicht dus tot betalen.
–  Er is geen terugbetaling mogelijk.
–  Uw inschrijving is persoonlijk.

Studiepunten
Voor deze navorming krijgt u 2 studiepunten.
!!! Leden van Pro-Q-Kine moeten na het volgen van de opleiding een toets invullen. Indien men minstens 70% scoort kunnen de 4 navormingseenheden worden bijgeschreven door Kintu.

Attest van Deelname
U krijgt ook het attest toegestuurd op 7 september.

Uw organisator
Chris Kerfs
www.kintu.be
chris.kerfs@kintu.be

Hier kan je inschrijven:

Vul het formulier meteen goed in. Facturen kunnen niet meer veranderd worden.

Straat + huisnr.
Enkel voor kinesitherapeuten